Quantcast
Channel: Steinerscholen.com » atlantis
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5

Atlantis aanknopingspunt voor antroposofie en racisme in steineronderwijs

$
0
0

Pieter HA Witvliet, weblogbeheerder vrijeschoolpedagogie, gewezen antroposofisch leraar, lerarenopleider en antroposoof, bevestigt in een blogbericht dat er antroposofie in de lesstof van het steineronderwijs zit. Officiële documenten van de Federatie van Rudolf Steinerscholen, getuigenissen en schriften van oud-leerlingen en documentatie vanuit de antroposofische beweging hadden dit eerder ook al aan het licht gebracht.

Vrijeschool – Atlantis in klas 5 

ANTROPOSOFIE IN HET VRIJESCHOOLONDERWIJS

Hoewel Rudolf Steiner op veel plaatsen in zijn (pedagogische) voordrachten duidelijk maakte dat de vrijeschool geen wereldbeschouwelijke school moet zijn en zeker geen school waar antroposofie aangeleerd moet worden, zoeken critici* naarstig naar feiten die kunnen aantonen dat de vrijeschool wel degelijk in die zin een ‘antroposofische’ school is.

Zo wordt er ook ijverig gevorst om te kunnen bewijzen dat, wat men noemt het racistisch karakter van de antroposofie, ook terug te vinden is in het leerplan van de vrijeschool.

Voor hen biedt ‘Atlantis’ een aanknopingspunt.

Wie vertrouwd is met het werk van Steiner weet dat hij uitvoerig heeft bericht over Atlantis.

En zoals hij over Atlantis spreekt, is Atlantis antroposofie. En omdat antroposofie geen inhoud van leerstof hoort te zijn –het zijn de woorden van Steiner –zou het gemakkelijk voor de hand moeten liggen Atlantis geen onderwerp te maken van bv. het geschiedenisonderwijs in klas 5.

Dit gebeurt echter wel en daarmee hebben de critici een punt.

PERIODESCHRIFTEN

Ze beginnen hun kritiek vaak met het weergeven van tekst die ze hebben gevonden in de periodeschriften van het vak geschiedenis in de 5e klas.

En ook hier hebben ze een punt: wat in het periodeschrift staat is lesinhoud geweest.

In sommige schriftjes staat de indeling van tijdsfasen, zoals Steiner die gaf voor de na-Atlantische tijd:

Oer-Indische, Oer-Perzische, Babylonisch-Chaldeïsche-Egyptische tijd; Grieks-Latijnse tijd, Middeleeuwen. (en verder). Vaak compleet met jaartallen zoals ook die door Steiner zijn gegeven.

En de critici hebben nog een punt wanneer ze erop wijzen dat in het Oer-Indië, (7227-5067) , in het periodeschriftje ‘zomaar’ ineens sprake is van Buddha , die rond 540-480 voor Christus leefde.

Bron: Pieter HA Witvliet

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5